sobota, 8 stycznia 2011

Mięsne gołąbki

Dzisiaj nabrałam chęci na gołąbki, a że nie mogę jeść ryżu i muszą być dietetyczne wyszło mi coś takiego:
2 kg mielonego mięsa(ja użyłam mieszanki wołowo-indyczej)
4 jajka
8 łyżek otrębów
2 cebule
sól, pieprz
kapusta włoska lub zwykła(ja zrobiłam z obu)

Liście kapusty sparzyć. Mięso wymieszać z jajkami, otrębami, startą cebulą i przyprawami. Zawijać liście z mięsem tak jak zwykłe gołąbki. Wsadzić do garnka lub naczynia żaroodpornego wyłożonego na spodzie pozostałymi liśćmi z kapusty. W przypadku garnka gotować, a naczynia piec w piekarniku, aż gołąbki będą upieczone, a kapusta miękka. Można podać z sosem pomidorowym lub inny. Gołąbków wychodzi sporo, więc można je wsadzić do zamrażarki i wyciągać na szybki obiad. Ja robię tak z większością rzeczy, które zrobię w większej ilości.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz